BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, May 22, 2011

Redha kepada Allah

    
     Tidak banyak orang yang dapat tetap menjaga fikiran positif, apa lagi bersyukur kepada Allah, di tengah-tengah ujian dan musibah yang bersilih ganti. Hanya orang yang telah redha kepada Allah sahaja yang dapat melakukan itu. Imam Abdul Karim bin Hawazin al-Qusyairi berkata, "Orang yang redha kepada Allah ialah orang yang tidak pernah menentang segala ketentuan-Nya."


     Sifat redha dengan ketentuan Allah didasari keyakinan teguh terhadap sifat-sifat Allah s.w.t seperti Maha Pengasih, (ar-Rahman), Maha Penyayang (ar-Rahim), Maha Bijaksana (al-Hakim), dan Maha Mengetahui (al-A'lim). Ia meyakini bahawa pengetahuan Allah jauh lebih tinggi dan lebih luas dibandingkan pengetahuan semua hamba-Nya. Justeru, Allah lebih mengetahui sesuatu yang baik atau yang buruk untuk hamba-Nya daripada hamba itu sendiri.


     Dan kerana sifat rahmat-Nya kepada makhluk, Allah hanya menentukan sesuatu yang terbaik untuk hamba-Nya meskipun ketentuan itu kadang terasa pahit. "Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk  bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah 2:216)Semoga ALLAH meredhai kita semua~

0 comments: